Idees i coneixements per a la gestió de un hort orgànic.
Punt de consulta de les activitats, per a qui si vulgui apuntar.

Mes de febrer de 2016.



Mes de febrer de 2016.


El mes de febrer es de poca activitat. Estem centrant la nostra activitat bàsicament a recollir la llenya que la rubinada del passat novembre va deixar per tot arreu al voltant del rierol. No hi mal que per be no pugui esdevenir i com que el mal no te remei, al menys, en positiu, en traurem el que puguem. La ramada l’hem amuntegat i l’hem cremat, prèvia sol·licitud del permís pertinent per a cremar. Les cendres serviran per adobar el quadre de les verdures d’arrel. La llenya grossa ens permetrà fer algunes graellades de verdures i xai.


El 31 de gener vam trasplantar del llavorer a l’hort la ceba primerenca (varietat bavosa). Ho vam fer aquest dia perquè era favorable per les plantes de rel.  Per a determinar els dies més favorables per a plantar cada tipus de planta fem servir el calendari de agricultura biodinàmica de Maria Thun. No es que siguem fonamentalistes, però em fet algunes proves i sembla que, si es segueixen les indicacions dels dies mes adients per a cada tipus de planta el resultat es millor tant en creixement, com en menys problemes de malalties. Ja es conegut que pagès, llunàtic, i hortolà encara més. Destaquem que la seba mentre es petita es molt resistent a les gelades, per el que es una de les poques plantes que es planten a l’hivern. L’hem hagut de regar perquè la humitat a la terra es molt baixa per la secada d’aquest any.



Els dies 22 i 23 plantarem la llavor de tomaqueres i pebroteres. Dies favorables per a plantes de fruït. Ho farem en torretes que deixarem dintre casa al costat de una finestra perquè aquestes plantes si que son molt delicades pel fred (L’habitació on les posarem no te calefacció per evitar que creixin massa ràpid i per tant que el planter arribi en el temps adequat per a poder trasplantar). El substrat serà una barreja de terra de roure i terra del mateix hort amb una proporció de 2 a 1 i cobrirem les llavors només amb terra de roure perquè no sens encrosti després de regar, axis facilitem que neixin sense problemes.


Varietats de tomaqueres: 


De penjar. El tomàquet de sucar pa. Disposem de una varietat de les que podríem dir de tota la vida, que el meu besavi ja plantava.


Del Florenci. Es un tomàquet mitja, vuit per dintre, de dos forats. Es una varietat que te el pare des fa al menys 40 anys. Hi ha varietats comercials que se li assemblen força per el que penso que no es una varietat massa antiga.


De Montserrat. Es una tomàquet de mitja a gran, buit per dintre, de diversos forats.

Plens. Es un tomàquet de mitjà a gran, completament ple per dintre, apreciat per a gaspatxos. La veritat es que no m’agrada gens, però el pare si encaparra.


Terrers. Es una varietat de tomàquet petit, que va desenvolupar la industria americana del tomàquet fregit. Guardem la llavor de un any per un altre des fa uns 20 anys, perquè tinc entès que les varietats que es comercialitzen ara son híbrides i no neixen de llavor. Es una tomaquera que no cal emparrar-la i per tant dona poca feina, a més de que es idoni per a fer conserva de tomàquet, que ja farem quan toqui.


Varietats de pebrot.


Piquillo. Com a curiositat el pare va portar la llavo de Tenerife fa uns anys. Son pebrots petits però  per escalivar i per tant es deixaran madurar a la mata. 


Varietat desconeguda de pebrot per escalivar. De un sol morro. Varietat de mitjana a grossa.


Padrón. Varietat molt petita de pebrot per a fregir.


No farem llavor de pebrots de fregir que comprarem quan sigui l’hora de fer el planter.
Varietat comercial de pebrot per fregir de color verd.
Varietat comercial de pebrot per fregir de color blanc.


El dia 25, el pare farà el llavorer de les cebes de figueres i de la valenciana tardana. Naixeran a finals de març i a mig abril estaran a punt per a trasplantar.


Un altre cosa que em fet aquest febrer es comprar els trumfos de llavor. Els tindrem fins que arribi el moment de plantar-los, allà per Setmana Santa, en un lloc fresc (no fred) i ven il·luminat perquè facin un grill fort. Aquest any el trumfos de llavor estan molt avançats en el grillat perquè a fet poc fred. Veurem com arriben al moment de plantar, que no podem avançar per el risc de gelades. Aquest any em tornat a la varietat canabec de Burgos, perquè l’any passat vam provar una varietat de canabec de origen francès que es més delicada i dona més problemes el seu conreu per malures.




Avui dia 21 de febrer a més de plantar l’adob verd (veces) al quadre que aquest any reposa del cultiu, hem collit espinacs, col i pastanagues, a més de plegar els ous de les gallines que us ensenyo. Ho podeu veure en la foto de sota. 

 




 


El 26 de febrer a la tarda em sembrat la llavor de les Xirivies i els Alls porros. En un mateix cristall i directament a l’hort, sense llavorer previ, em anat alternat un tros de cadascuna d’aquestes plantes. La presencia d’all porro al costat de les Xirivies esperem que actuï foragitant el corc de la Xirivia. En aproximadament un mes naixeran. Aquestes plantes, ambdues son les que estaran més temps a l’hort ja que no es començaran a collir fins el novembre i tindrem collita fins a mitjans de març del proper any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada