Idees i coneixements per a la gestió de un hort orgànic.
Punt de consulta de les activitats, per a qui si vulgui apuntar.

El clima a l’hort d’en jepet



El clima a l’hort d’en jepet.


Ens fixarem en les temperatures i la pluviometria que son els dos paràmetres que més afecten al desenvolupament del vegetals, especialment  moments de l’any en que plou i la incidència de les gelades o de temperatures molt elevades.
Faré la descripció climàtica en base a dades pròpies d’observació dels últims 50 anys, des un punt de vista no científic , apel·lant a la memòria del pare i a la meva pròpia i basada en dades preses de manera irregular, perquè no disposo de dades recollides de manera sistemàtica. Només des l’1 de setembre de 2013 disposo de dades sistemàtiques de pluviometria.

Per valorar el clima des un punt de vista estricte podeu veure les dades de l’observatori de La Panadella que trobareu a la web www.meteo.cat  . Aquest es l’observatori meteorològic més proper i a l’hora el que dona una aproximació més fidedigna, però per la diferencia d’alçada, uns 250 m. de gradient, (l’observatori es a més alçada), i la menor incidència de les marinades, les temperatures tendeixen a ser una mica més extremes en l’observatori (tant en les mínimes  durant l’hivern com l’amplitud tèrmica dia-nit a l’estiu) i la pluviometria  tendeix a ser lleugerament inferior a l’observatori, que per la seva posició geogràfica si accentua la continentalitat.

Un de les característiques més importants del clima es la seva irregularitat, tant perquè rebem influencies mediterrànies, com per las influencies de continentalitat de la depressió central catalana. Aquesta irregularitat es manifesta sobre tot en la pluviometria, que pot passar de la meitat al doble de un any per un altre.

Pluviometria mitjana anual  550 mm. (Segons dades obtingudes a http://www.meteo.cat/climatologia/atles_climatic  preses des 1940). Això vol dir que de mitja plouen 550 litres d’aigua a l’any. De tota manera i perquè us feu una idea de la irregularitat, de setembre de 2014 a agost de 2015 només han plogut 376 litres. (A efectes dels cicles de conreus de l’hort sempre considerarem el cicle anual  de l’1 de setembre d’un any al 31 d’agost del següent). La pauta de distribució de precipitacions al llarg de l’any sol presentar un màxim entre finals de octubre i primers de novembre que representa un 25% del total de pluja, un altre a mitjans de maig que representa un 20% i un altre de mitjans a finals  d’agost 10%, en forma de tempestes d’estiu. Les èpoques de menys o gens de pluja solen anar de mitjans de gener a mitjans de març i de mitjans de juny a mitjans d’agost.


Temperatures:  pel  que fa al fred es poden produir gelades amb una alta probabilitat des mitjans de novembre fins a la meitat de març (segures de primers de desembre a finals de febrer), sent el mes més fred gener amb mínimes recurrents de -6ºC (hi ha un valor extrem excepcional mesurat de -13ºC a primers de gener). Amb una probabilitat menor es produeixen gelades també des mitjans d’octubre i fins a finals d’abril, sent les gelades primerenques i tardanes un problema que afecta de manera significativa als conreus de l’hort. I pel que fa a la calor, l’època més càlida es produeix del 24 de juny al 15 d’agost amb màximes recurrents al voltant de 33ºC i amb màxims a la segona quinzena de juliol en que es habitual sobrepassar els 35ºC, amb un màxim mesurat de 42ºC. Amb tot son excepcionals el dies d'hivern en que el termòmetre no puja dels 0ºC, i les nits d'estiu que no baixa dels 18ºC. A l’estiu es produeix un fort contrast entre les temperatures màximes i mínimes amb amplituds tèrmiques de més de 20ºC, el que fa que després de haver assolit els 35ºC durant el dia a la matinada no siguin excepcionals mínimes de 10ºC.




Vent: El vent no es un meteor significatiu durant la major part de l’any, però si te incidència en els mesos de novembre i de febrer; en aquest mesos no solen faltar les ventades de NO fredes, encara que no glaçadores, amb intensitats sostingudes de 50 Km/h i ratxes de fins a 80 Km/h. Solem patir una o dues ventades aquest mesos que no solen durar més de 24 hores. Les de febrer les coneixem com a febrerades. Associat a les tempestes d’estiu, al més d’agost també hi pot haver fenòmens locals i puntuals amb ratxes intenses.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada